Közművelődési Kerekasztal Mindszentkállán

A Mindszentkálláért Alapítvány kezdeményezőként szeretné, hogy a településen Közművelődési Kerekasztál (KK) alakuljon, amelynek működését célszerűnek és indokoltnak tartja.

A KÖZMŰVELŐDÉSI KEREKASZTAL CÉLJA, JOGOSULTSÁGA

Célja szerint elsősorban javaslatot tesz, véleményt nyilvánít a település közművelődési/művelődési tevékenységével kapcsolatos valamennyi kérdésben. Szerepe szerint mintegy összekötő kapocsként működik a közművelődési tevékenység támogatását kötelező feladatként ellátó települési önkormányzat és a lakosság között. Tényleges szerepértelmezését, gyakorlati tevékenységét maga alakítja ki.

A közművelődési feladatellátással kapcsolatos döntéseket a település önkormányzatának kell meghoznia. A KK nem jogi személyiségű szerveződésként fogalmaz meg javaslatot, véleményt, jogkövetkezmény nélkül.

A KK a demokratikus működés egyik lehetséges terepe, a helyi művelődés társadalmasítása, vagyis a közösségi alapú művelődés egyik megjelenési formája.

AZ ÖNKORMÁNYZAT

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 6. § szerint a helyi önkormányzat feladatai ellátása során többek között támogatja a lakosság önszerveződő közösségeit, együttműködik e közösségekkel, biztosítja a helyi közügyekben való széles körű állampolgári részvételt; erősíti a település önfenntartó képességét, feltárja lehetőségeit és hasznosítja saját erőforrásait; egyes közszolgáltatások igénybevételét – törvény felhatalmazása alapján – rendeletében, a KK szempontjából a közművelődési rendeletben feltételekhez kötheti.

Az önkormányzat joga, lehetősége és kötelezettsége, hogy a KK véleményéről, javaslatairól döntés hozzon, amely lehet teljes mértékű elfogadás, részbeni befogadás, a javaslatok figyelmen kívül hagyása is. Ugyanakkor a döntésekkel szemben az a követelmény, hogy azok az álláspontok kölcsönös megismerését, egymás meggyőzését követően, közös egyezség alapján jöjjenek létre, minden érintett megelégedésére.

A KK ebben a tágabb értelmezési keretben felelősségteljes, eredményes, nyilvánosság előtt végzett tevékenységével hozzá tud és akar járulni Mindszentkálla közművelődési-művelődési életének fejlesztéséhez.

KIK LEHETNEK TAGJAI A KEREKASZTALNAK

A helyben működő közművelődési civil szervezetek, amelyből jelenleg kettő van Mindszentkállán:Mindszentkálláért Alapítvány, valamint a Mindszentkálla Jövőjéért Egyesület. A törvény értelmében a KK tagja lehet a helyi közművelődést támogató gazdasági/egyéni vállalkozás is.

Várjuk a csatlakozni szándékozó szervezeteket, vállalkozásokat, akik és amelyek szeretnének részt venni Mindszentkálla közösségi művelődésében, illetve annak fejlesztésében.